Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Πάλη! Ένα άθλημα γεμάτο δυνατές συγκινήσεις...


Το άθλημα της Πάλης προσφέρει στους θεατές δυνατές συγκινήσεις λόγω της σπάνιας τεχνικής του, των γρήγορων εναλλαγών στο σκορ, καθώς επίσης και της δύναμης, της μαχητικότητας, και των σωματικών προσόντων των παλαιστών.

Βάσει ιστορικών αποδείξεων, η Πάλη συναντάται στο παρελθόν ως άθλημα, σε όλους τους πολιτισμικά ανεπτυγμένους λαούς. Στην αρχαία Ελλάδα, η Πάλη ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα, στο οποίο οι αθλητές συμμετείχαν γυμνοί. Στη σύγχρονη ιστορία, Έλληνες αθλητές έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις στο συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων αθλημάτων στην Ελλάδα.

Περιγραφή

Η πάλη έχει δύο στυλ: την ελληνορωμαϊκή και την ελευθέρα. Στην ελληνορωμαϊκή πάλη απαγορεύεται ρητά το κράτημα του αντίπαλου κάτω από το γοφό, οι τρικλοποδιές και η ενεργή χρησιμοποίηση των ποδιών στην εκτέλεση κάθε ενέργειας.

Στην ελευθέρα πάλη αντίθετα, επιτρέπεται το κράτημα του αντιπάλου από τα πόδια, η τρικλοποδιά και η χρησιμοποίηση των ποδιών στην εκτέλεση κάθε ενεργείας.


1. Η διάρκεια των αγώνων χωρίζεται σε 3 περιόδους των δύο λεπτών η κάθε μία με παύση 30 sec. Στο τέλος κάθε περιόδου ανακηρύσσεται υποχρεωτικά ο νικητής. Ο παλαιστής που κερδίζει δύο περιόδους ανακηρύσσεται νικητής του ματς. Εφόσον μπορεί να ανακηρυχθεί νικητής μετά τις δύο περιόδους, η τρίτη περίοδος καταργείται. Με τη πτώση σταματά το ματς χωρίς να ληφθεί υπόψη η περίοδος στην οποία πραγματοποιήθηκε.

2. Σε περίπτωση ισοβαθμίας σε μία περίοδο ο νικητής θα καθοριστεί εξετάζοντας διαδοχικά την αξία των τεχνικών βαθμών (3-2-1), ενώ αν υφίσταται ακόμα η ισοβαθμία, ο πρώτος τεχνικός βαθμός καθορίζει τον νικητή.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

1. Όλοι οι αγώνες πάλης διεξάγονται με το σύστημα άμεσου αποκλεισμού, με ρεπεσάζ για τους ηττημένους εναντίον αυτών που θα πρέπει να παλέψουν για πρώτη και δεύτερη θέση. Ο ιδανικός αριθμός αναζητείται στην αρχή των αγώνων και τα ματς γίνονται από το τέλος του πίνακα. Τα ματς του ρεπεσάζ αρχίζουν με τους παλαιστές που έχασαν στον πρώτο γύρο (συμπεριλαμβανομένων και των ματς για την αναζήτηση του ιδανικού αριθμού) με τον ένα ή τους δύο φιναλίστ μέχρι τους ηττημένους στα ημιτελικά. Οι νικητές στα δύο τελευταία ματς του ρεπεσάζ θα λάβουν ο καθένας το χάλκινο μετάλλιο.

2. Κάθε κατηγορία βάρους αρχίζει και τελειώνει σε μία ημέρα. Η ζύγιση για κάθε κατηγορία γίνεται την προηγουμένη της έναρξης της κατηγορίας.

ΒΑΘΜΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΝΕΜΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ( ΠΟΝΤΟΙ )

- Νίκη ενός αγώνα με πτώση 5 βαθμοί

- Νίκη ενός αγώνα με υπεροχή, εγκατάλειψη, αποκλεισμό 4 βαθμοί

- Νίκη ενός αγώνα στα σημεία 3 βαθμοί

- Ήττα έχοντας σημειώσει τεχνικά σημεία 1 βαθμός

- Ήττα χωρίς να έχει σημειωθεί τεχνικό σημείο 0 βαθμός

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΑΡΟΥΣ:

Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, οι άνδρες αγωνιστήκαν σε επτά κατηγορίες στην Ελληνορωμαϊκή και σε ισάριθμες στην Ελευθέρα, ενώ οι γυναίκες αγωνίστηκαν μόνο σε 4 κατηγορίες.

Άνδρες

Ελληνορωμαϊκή: 55, 60, 66, 74, 84, 96 και 120 κιλά.

Ελευθέρα: 55, 60, 66, 74, 84, 96 και 120 κιλά.

Γυναίκες Ελευθέρα : 48, 55, 63 και 72 κιλά.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Το σώμα της διαιτησίας στους αγώνες της Πάλης, αποτελείται από το διαιτητή, τον κριτή, τον αρχηγό του ταπί, και τον ελεγκτή. Ο αγώνας διευθύνεται από το διαιτητή ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης πάνω στο ταπί, για την προστασία των παλαιστών από αντιαθλητικές ενέργειες, για την τήρηση των κανονισμών και για το σεβασμό του φίλαθλου πνεύματος. Ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη και λήξη του αγώνα και βαθμολογεί τις λαβές των παλαιστών.

Ο κριτής, εφόσον συμφωνεί, καταχωρεί τον αριθμό των σημείων (πόντων) που δόθηκαν μετά από κάποια τεχνική ενέργεια και κοινοποιεί το αποτέλεσμα μέσω ενός πίνακα, ενώ στον τομέα ευθύνης του περιλαμβάνεται και η υπόδειξη του παθητικού παλαιστή και της πτώσης προς το διαιτητή.

Σε περίπτωση διαφωνίας διαιτητή και κριτή, τότε παίρνει θέση ο αρχηγός του ταπί και η υπόδειξή του - μόνο τότε - είναι αυτή που θα επικρατήσει.

Αν όμως υπάρξει περεταίρω διαφωνία, αυτή διευθετείται με ανάλυση του video της αμφισβητούμενης φάσης. Στο σημείο αυτό η λύση δίνεται από τον ελεγκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου